Oud-eigenaar '9-11'-vliegschool vast voor drugs

Redactie

Rudi Dekkers, de voormalige eigenaar van de vliegschool in Florida waar twee terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 pleegden werden opgeleid, zit in de gevangenis. De Nederlander werd op 2 december aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij had ruim achttien kilo cocaïne en een kleine kilo heroïne in zijn bezit.

De 56-jarige Dekkers kreeg twee aanklachten in verband met drugshandel voor zijn kiezen. Een rechtbank in Houston heeft vanwege ernstig vluchtgevaar bepaald dat hij niet op borgtocht vrij mag komen.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat hij bij een door de autoriteiten opgezette drugstransactie een internationale drugssmokkelaar vertegenwoordigde. Dekkers was langdurig in de gaten gehouden tijdens de undercoveroperatie.

Dekkers was de eigenaar van de vliegschool in Florida waar volgens onderzoekers Mohamed Atta en Marwan el Shehhi in het jaar 2000 leerden vliegen. Atta leidde de operatie waarbij vliegtuigen zich op 11 september 2001 in het World Trade Center en het Pentagon boorden. Dekkers was niet op de hoogte van hun intenties.

De Nederlander schreef later een autobiografie, Guilty by Association. Hij zei in een kranteninterview dat hij miljoenen dollars had verloren nadat zijn vliegschool in verband was gebracht met de terroristische aanval.