Betogers Turkije hekelen proces 'coupplegers'

Redactie

De Turkse politie heeft donderdag pepperspray en waterkannonen ingezet tegen honderden betogers die probeerden een rechtbank in Istanbul binnen te dringen. De betogers waren woedend over de rechtszaak die daar diende. Bijna driehonderd mensen die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een poging de regering omver te werpen kregen daar hun vonnis te horen.

De rechters moesten de zitting drie maal onderbreken wegens bezwaren van de advocaten van de verdediging en omdat toeschouwers leuzen scandeerden, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. Duizenden mensen hadden zich bij het gerechtsgebouw verzameld om hun steun te betuigen aan de verdachten, onder wie de voormalige stafchef van het Turkse leger, Ilker Basbug.

Volgens het Turkse openbaar ministerie waren de verdachten lid van een ultranationalistische bende, Ergenekon. De bende zou aanslagen hebben gepleegd op kranten en een rechtbank en plannen hebben gesmeed om premier Recep Tayyip Erdogan en schrijver Orhan Pamuk om te brengen. Ze zouden daarmee onrust hebben willen zaaien om zo een staatsgreep door het leger uit te lokken. De aangeklaagden hebben allen de aantijgingen ontkend.

Tegenstanders menen dat de aangeklaagden het slachtoffer zijn van een poging van de regering critici de mond te snoeren en de Turkse seculiere achtergrond te ondermijnen. Het proces zou gevoerd worden op basis van flinterdun of zelfs verzonnen bewijsmateriaal. De Turkse regering houdt echter vol dat de rechtszaak een stap in de richting van democratische hervormingen is.


Betogers Turkije hekelen proces 'coupplegers' (Foto: Novum)