Zonderland wil met team naar Spelen 2016

Peterselieman

Epke Zonderland wil met een Nederlands turnteam naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De Fries was dit jaar in Londen de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen, maar schitterde wel in de rekstok, waardoor hij de gouden plak behaalde.

Voor Rio hoopt hij op meer, maar dan moet er wel een team opstaan. "Ik heb de afgelopen maanden heel bewust op alle toestellen getraind. Komend jaar is er nog een individueel WK. Daarna wordt de teamprestatie weer belangrijk met het oog op Rio. Dan is het lastig als je alleen op brug en rekstok uitkomt."

De Nederlandse turnbond KNGU heeft in ieder geval een programma opgezet om het doel te kunnen halen. Dit moet gebeuren met turners als Bart Deurloo, Anthony van Assche, Michel Bletterman, Glenn Smink en Jeffrey Telussa. "We hebben een bredere basis met steeds meer potentie. Deelname aan Rio met een team is een realistisch doel."

De turners kunnen een voorbeeld aan Zonderland nemen, want voor zijn prestatie in Londen krijgt hij een wassenbeeld in Madame Tussaud in Amsterdam. In april zal het beeld onthuld gaan worden.