Proces Decembermoorden in diepe impasse

Redactie

Het proces rond de Decembermoorden ligt voor onbepaalde tijd stil. Dat meldt de advocaat van hoofdverdachte president Desi Bouterse, Irwin Kanhai, woensdag na de zitting van de militaire rechtbank. Bouterse was zelf niet aanwezig.

De aanklager vindt dat een nog op te richten constitutioneel hof moet toetsen of de omstreden amnestiewet van invloed is op het proces. Door de amnestiewet die in april werd aangenomen gaan de verdachten in de zaak vrijuit.

Tegenstanders vinden dat de wet indruist tegen de grondwet. "Het proces blijft geschorst. Er is geen nieuwe datum gepland", zegt Kanhai over de voortgang van de zaak.

"Er kan al op heel korte termijn een constitutioneel hof worden opgericht. De amnestiewet is er ook snel doorgedrukt", zei jurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, eerder. Hij is bang dat, omdat de leden door president Bouterse benoemd worden, het hof een politiek karakter krijgt.

Het proces dat in 2007 begon liep al veel vertraging op. Bouterse en 23 anderen, worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo.