Drieduizend minder nachtvluchten op Schiphol

Redactie

Het aantal nachtvluchten op Schiphol wordt de komende drie jaar teruggebracht van 32.000 naar 29.000. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregel moet ervoor zorgen dat omwonenden minder geluidsoverlast van de luchthaven hebben.

De maatregel is een alternatief voor afspraken uit het zogeheten Aldersakkoord uit 2008. Daarin werd onder meer bepaald dat tussen 20.30 uur en 23.00 uur vliegtuigen met minder motorvermogen dalen zodat ze voor minder geluidsoverlast zorgen.

Die afspraken bleken in de praktijk echter niet haalbaar. Daarom besloot de Alderstafel, een overlegclub van Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, regionale bestuurders en vertegenwoordigers van omwonenden, dinsdag tot een alternatief pakket aan maatregelen.

Het rijk moet ervoor zorgen dat de afspraak om het aantal nachtvluchten terug te brengen wettelijk wordt nageleefd. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet de afspraken vervolgens handhaven.