Dijsselbloem wil geen paniekvoetbal

Redactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil zich nog niet uitlaten over eventuele extra bezuinigingen. Hij wil rust in het begrotingsbeleid, zei hij dinsdag in een interview op RTL-Z. Besluiten komen pas in het voorjaar.

"Er zijn in Nederland veel ramingen en prognoses. We kunnen niet elke keer gaan bijsturen. In het verleden is dat wel gedaan, maar dat zorgde voor een rommelig begrotingsbeleid, een beetje paniekvoetbal", zei Dijsselbloem. Hij wil vasthouden aan de gewoonte om twee keer per jaar te bekijken of de begroting moet worden aangepast.

Dijsselbloem reageerde op maandag verschenen ramingen van De Nederlandsche Bank. Daaruit blijkt dat de economie volgend jaar niet groeit maar krimpt, en dat het begrotingstekort de komende jaren hoger uitvalt dan de drie procent die de Europese Commissie als maximum stelt.

Dijsselbloem wilde ook niet zeggen of hij bereid is het begrotingstekort eenmalig te laten oplopen tot boven de drie procent. Dat zou in elk geval in strijd zijn met de Europese regels, zei hij. Tegelijkertijd stelde Dijsselbloem dat de Europese Commissie onder de indruk is van de bezuinigingen die Nederland al heeft afgesproken.


Dijsselbloem wil geen paniekvoetbal (Foto: Novum)