Eerste Kamer bespreekt verbod op nertsenfokkerij

Redactie

De Eerste Kamer buigt zich dinsdag opnieuw over een voorstel om het houden van pelsdieren te verbieden. Het voorstel van PvdA en SP is aangepast om kritiek weg te nemen die de Eerste Kamer eerder had.

De invoeringstermijn van het verbod is verlengd. Aanvankelijk zou het verbod in 2018 van kracht worden. Dat is 2024 geworden. Verder krijgen de pelsdierhouders, voornamelijk nertsenfokkers, meer compensatie.

De Tweede Kamer stemde in 2009 al in met het verbod. De Eerste Kamer bleek later dat jaar forse kritiek te hebben, waarna de initiatiefnemers met de aanpassingen kwamen. Ook die zijn inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen.

De kans lijkt groot dat de Eerste Kamer nu instemt. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, hebben sinds vorig jaar ook in de senaat een meerderheid. Behalve PvdA en SP gaat het om PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Het debat in de Eerste Kamer zou eigenlijk worden bijgewoond door staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas (PvdA), maar hij trad vorige week af. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vervangt hem.