Monti vooralsnog geen kandidaat

anoniem_22072019025900

De Italiaanse premier Mario Monti is vooralsnog niet voornemens deel te nemen aan vervroegde verkiezingen, omdat hij zich wil concentreren op zijn taak. Dat heeft Monti maandag op een persconferentie in Noorwegen gezegd.

Monti zei dat de nerveuze reactie van de financiële markten op zijn besluit om later deze maand af te treden, 'niet gedramatiseerd moet worden'. De termijn van Monti zou anders in april aflopen en de verkiezingen worden hooguit twee maanden vervroegd.

Monti werd vorig jaar aangetrokken om te voorkomen dat Italië in de Europese schuldencrisis ten onder zou gaan. Hij kondigde zaterdag aan vervroegd af te treden omdat de partij van oud-premier Silvio Berlusconi haar steun aan zijn economische beleid had ingetrokken. Het nieuws leidde maandag tot een scherpe koersdaling op de Italiaanse aandelenbeurs en een stijging van de rente die Italië moet betalen om geld te kunnen lenen.

Ook Europese politieke leiders toonden zich bezorgd. "Italië heeft twee derde van de weg van hervormingen achter zich, maar het laatste stuk is nu beslissend, want een stopzetting van de hervormingen is niet alleen een aanzienlijke verzwakking van Italië, maar kan ook nieuwe turbulentie veroorzaken in Europa", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. "Mijn appel aan al degenen op verantwoordelijke posities in Italië is om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid, niet alleen voor Italië maar voor heel Europa."

De Europese Commissie benadrukte de behoefte aan een 'sterk en stabiel Italië', waar fiscale hervormingen doorgaan.