Tot twaalf jaar cel voor moordende Polen

anoniem_22072019025900

Zes Polen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar voor de moord op een 36-jarige landgenoot. De man werd ontvoerd en zo zwaar mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had straffen tot twaalf jaar geëist tegen de zes twintigers.

Volgens de rechter is het slachtoffer 'op gruwelijke wijze aan zijn einde gekomen'. Een van de mannen beet het oor van de man af toen die in zijn eigen auto werd ontvoerd en naar een woning aan de Luxemburgstraat in Den Haag werd gebracht.

De Polen hadden het slachtoffer naar eigen zeggen 'een lesje willen leren'. Alle mannen hielden zich bezig met criminele activiteiten. Een bekende van het slachtoffer zou een conflict hebben gehad over drugshandel, en het slachtoffer zou bedreigingen hebben geuit.

Omdat de verdachten de ochtend na de ontvoering en mishandeling dachten dat de man dood was besloten ze zijn handboeien met een slijper te verwijderen en een deken over zijn hoofd te draperen. Mogelijk is hij gestikt door de deken. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut konden niet vaststellen of dat, of stompen in de hals de man fataal is geworden.

Drie van de zes Polen werden uiteindelijk gesnapt nadat ze in Wassenaar een kuil voor het slachtoffer hadden gegraven. Het stoffelijk overschot lag toen nog in de woning. Ze reden rond in de auto van de man. Naar het voertuig werd gezocht door de politie, die inmiddels was ingelicht door de ex-vrouw van het slachtoffer.