Rechter beslist over brononderzoek AIVD

bennootje

De rechter beslist voortaan of de AIVD bijzondere bevoegdheden mag inzetten om bronnen te achterhalen van journalisten die een beroep doen op bronbescherming. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het afluisteren en gijzelen van twee journalisten van De Telegraaf in 2006. Het hof oordeelde eind vorige maand dat dat onterecht was gebeurd.

De Telegraaf publiceerde in 2006 artikelen waaruit zou blijken dat informatie over de voormalige AIVD, de BVD, in de Amsterdamse onderwereld zou circuleren. De dossiers bevatte informatie over topcrimineel Mink K., en zouden door een oud AIVD'er zijn verkocht.

Plasterk zegt zaterdag in De Telegraaf dat het 'achteraf gezien anders had gemoeten'. "En in de toekomst zullen we het anders gaan doen", belooft hij. De minister zegt de uitspraak als onherroepelijk te beschouwen en de conclusies over te nemen.