Van Basten: "Komt aan op vechtlust"

Wessenator

Heerenveen staat slechts vier punten van de laatste plaats af. Trainer Marco van Basten weet dat het twee voor twaalf is voor de club, zondag tegen Roda JC.

Heerenveen staat nog wel dertiende, maar kan met een nederlaag tegen nummer zeventien Roda JC verder in de problemen komen. De ploeg snakt naar een overwinning na drie nederlagen en een gelijkspel.

"Er moet een reactie komen", begint Van Basten tegenover NUsport. "Daarbij komt een stukje mentaliteit en wilskracht. Dat zal zondag tegen Roda maximaal gebracht moeten worden. Wij hebben wat meer voetballend vermogen waarmee we het kunnen oplossen, maar tot nu toe is dat nog niet altijd even makkelijk gebleken en dus komt het aan op een stukje vechtlust."

Van Basten hoopt dat Filip Djuricic kan opstaan als leider van de ploeg. "De verantwoordelijkheid van Filip is nu anders dan vorig jaar, waarin Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi een belangrijke rol speelden. Hij kon daar in meegaan. Nu krijgen jongens als Sven Kums, Ramon Zomer en Djuricic meer verantwoordelijkheid en dat voelen ze ook. Dat is niet altijd even makkelijk voor ze. Filip is een heel goede gozer, die er alles voor over heeft en heel fanatiek is."

Tegen Roda JC wil Van Basten geconcentreerde spelers. "Ze verloren afgelopen zondag bij Vitesse, maar deden het vrij redelijk. Ik denk dat ze hier komen om te verdedigen en te counteren. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen. We zullen moeten winnen en daarvoor moet je aanvallen. Tegelijkertijd moet je niet als een kip zonder kop naar voren lopen. We zullen heel geconcentreerd moeten spelen."