Wit-Rusland verbiedt ontslag nemen

Redactie

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd waardoor het voor werknemers in sommige industrieën voortaan verboden is ontslag te nemen. Wit-Russen die toch hun baan de rug toekeren riskeren torenhoge boetes.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat Wit-Russen voor werk uitwijken naar Rusland, waar de salarissen hoger zijn. Ongeveer een miljoen Wit-Russen werken in het buitenland, voornamelijk in Rusland, Oekraïne, Polen en Litouwen.

Het decreet is van toepassing op zo'n dertienduizend werknemers van negen houtverwerkingsbedrijven van de staat en ongeveer drieduizend bouwvakkers die de houtverwerkingsbedrijven moeten moderniseren. Deze zestienduizend Wit-Russen moeten een nieuw contact ondertekenen waarin staat dat als ze ontslag nemen, ze al het salaris dat ze hebben verdiend sinds ze hun krabbel zetten moeten terugbetalen.

De autoriteiten gaan het geld inhouden op het salaris dat mensen verdienen bij hun nieuwe baan. Wit-Russen die ontslag nemen maar geen nieuwe baan kunnen vinden, worden teruggestuurd naar hun oude baan maar moeten alsnog de boete betalen.

Critici vergelijken het decreet met lijfeigenschap en waarschuwen dat het de Wit-Russische economie zal schaden. "Loekasjenko moest teruggrijpen naar slavernij", zei Jevgeni Preigerman, het hoofd van een onafhankelijk discussieforum genaamd Liberal Club. "De vreselijke economische situatie en de vlucht van werknemers naar andere landen heeft Loekasjenko gedwongen (...) de problemen op deze barbaarse wijze op te lossen."