Verbazing om kort geding EPD

Redactie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verbaasd over het kort geding dat huisartsen aanspannen tegen zorgverzekeraars die hen dwingen mee te werken aan het elektronisch patiëntendossier. Volgens ZN is er helemaal geen sprake van dat huisartsen worden verplicht zich aan te sluiten bij de opvolger van het EPD.

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen zei vrijdag dat zorgverzekeraars huisartsen dwingen een contract te tekenen waarin een inspanningsverplichting staat om bij het systeem aangesloten te raken. Volgens de vereniging kunnen huisartsen niet aan dat contract ontkomen, omdat ze voor 45 procent afhankelijk zijn van de contracten die ze met zorgverzekeraars sluiten.

"Het zijn de medische beroepsbeoefenaren, waaronder huisartsen zelf, die het initiatief hebben genomen om te komen tot een goede infrastructuur voor de elektronische utwisseling van informatie van patiënten", reageert ZN. De zorgverzekeraars wijzen erop dat de Landelijke Huisartsenvereniging hier namens de huisartsen bij betrokken is.

De zorgverzekeraars stimuleren de totstandkoming van de benodigde infrastructuur voor het Landelijk Schakelpunt en verwachten van zorgaanbieders dat zij meewerken aan het uitwisselen van informatie, aldus ZN. Maar de patiënt bepaalt nog altijd zelf of zijn gegevens worden uitgewisseld, benadrukken de verzekeraars.