Moskou hekelt wetgeving VS

static

Rusland heeft felle kritiek geuit op een Amerikaanse wet waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen Russische functionarissen die zijn beticht van mensenrechtenschendingen. Moskou dreigt Washington met gelijke munt terug te betalen.

De wet is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen. Het deel van de wet dat over mensenrechtenschendingen gaat heeft echter tot woede bij de regering van president Vladimir Poetin geleid.

De wet genaamd de Magnitsky Act is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd nadat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.

Rusland noemde de Amerikaanse wet donderdag een absurde theatershow. "Waarschijnlijk zijn mensen in Washington vergeten in welk jaar we leven, en denken ze dat de Koude Oorlog nog niet voorbij is", aldus de verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken. "Het is bizar om klachten over mensenrechten te horen van politici uit een land dat in de 21e eeuw marteling en ontvoeringen juist heeft gelegaliseerd."

Alexej Poesjkov, de voorzitter van de Doema-commissie voor buitenlandse zaken, zei dat er wordt gesproken over wetgeving om een visumverbod in te stellen voor Amerikanen die zijn beticht van mensenrechtenschendingen. Daarnaast worden hun tegoeden in Rusland mogelijk bevroren.