Familie grensrechter spreekt bij stille tocht

Redactie

Een familielid van de doodgeschopte grensrechter in Almere neemt zondagmiddag het woord voor de start van de stille tocht. Ook zijn er toespraken van burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) en KNVB-voorzitter Michael van Praag. Dat heeft de gemeente Almere vrijdag bekendgemaakt.

De tocht start na de toespraken om 17.00 uur van het terrein van profclub Almere City FC naar sc Buitenboys, de amateurclub van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De route is ruim tweeënhalve kilometer lang.

Mensen die willen meelopen, kunnen het best met het openbaar vervoer komen. Zondag rijden er meer bussen in Almere. Verder benadrukt de gemeente dat open vuur verboden is. Alleen de familie van Nieuwenhuizen loopt met fakkels. De rest van de stoet is gevraagd om zaklantaarns, ledlampjes of lampions mee te nemen. Spandoeken zijn niet toegestaan.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed maandag nadat hij was toegetakeld door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten na afloop van een duel met Buitenboys. Vrijdag werd bekend dat er een vierde verdachte is aangehouden, een 16-jarige Amsterdammer. Voor de mishandeling zitten sinds maandag al drie Amsterdammers van 15 en 16 vast.

Nieuw Sloten raadt zijn leden af om zondag naar Almere te gaan om mee te lopen met de stille tocht. De club adviseert de leden om pas steun te betuigen wanneer de familie aangeeft er aan toe te zijn, zegt penningmeester Wim Snoek vrijdag tegen de NOS.

Het clubhuis van de voetbalclub Nieuw Sloten blijft daarnaast het hele weekeinde dicht. "Wij hebben hiervoor gekozen omdat we geen sensatiezoekers bij de club op bezoek willen", aldus Snoek. Het bestuur en de vaste vrijwilligers van Nieuw Sloten zijn donderdagavond bijeen gekomen. Toen werd ook een minuut stilte in acht genomen 'en zijn flink wat tranen gelaten'.