'Duitsland trekt Nederland mee omlaag'

Redactie

De neerwaartse bijstelling van de economische groeiverwachting voor Duitsland gaat niet ongemoeid voorbij aan Nederland. In het ergste geval betekent het dat de economie van ons land verder krimpt in plaats van groeit. "Het wordt dan waarschijnlijk nog dramatischer, daar moeten wij ons ernstig zorgen om maken", zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger tegen het ANP.

De Bundesbank verlaagde vrijdag de verwachting voor de Duitse economie voor dit jaar en volgend jaar. De centrale bank voorziet dat de eurocrisis een zwaardere tol zal eisen dan tot dusver werd aangenomen. Volgend jaar groeit de grootste economie van Europa naar verwachting nog maar 0,4 procent. Eerder werd een groei van 1,6 procent voorzien.

Voor Nederland betekent dat volgens Eijffinger dat de Nederlandse economie in 2013 volledig stilvalt of zelfs met 0,5 procent krimpt. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent voor volgend jaar op een groei van 0,75 procent. "Nederland is economisch gezien een deelstaat van Duitsland. We hobbelen altijd met de groei mee van Duitsland', aldus de econoom.

Toch is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Dat komt volgens Eijffinger vooral door de ,,desastreuze" ontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt. Om een verdere economische verslechtering tegen te gaan, zal het kabinet dan ook moeten ingrijpen op de woningmarkt, stelt de hoogleraar.

'Duitsland trekt Nederland mee omlaag'
'Duitsland trekt Nederland mee omlaag' (Foto: ANP)