Filipijnen roepen op tot actie op VN-klimaattop

Redactie

De Filipijnen hebben donderdag dringend opgeroepen actie te ondernemen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De Filipijnse afgevaardigde voor de klimaattop van de Verenigde Naties, Naderev Sano, noemde de dodelijke tyfoon Bopha een nachtmerriescenario waar landen mee te maken krijgen als er niet snel iets aan klimaatverandering wordt gedaan.

Veel deelnemers aan de top in Doha, die vrijdag ten einde komt, maken zich zorgen over het gebrek aan resultaten. Rijke en arme landen steggelen over de hoeveelheid hulp die de armste landen moeten krijgen om met klimaatverandering om te gaan. Ook is er onenigheid over de mate waarin rijke landen hun uitstoot de komende jaren moeten terugdringen.

"Er is thuis sprake van een enorme verwoesting", zei Sano, verwijzend naar Bopha, die aan honderden mensen het leven kostte. "Hartverscheurende tragedies zoals deze vinden niet alleen in de Filipijnen plaats." Sano riep de deelnemers op de ogen te openen 'voor de realiteit waarmee we hebben te maken'. "Het gaat om wat zeven miljard mensen willen. Geen uitstel meer. Geen excuses meer. Laten we ervoor zorgen dat we ons Doha herinneren als de plek waar we de politieke wil vonden om een andere weg in te slaan."

Al twintig jaar kunnen landen het niet eens worden over de manier waarop opwarming van de aarde moet worden tegengegaan. Ook in Doha werd geen belangrijke doorbraak verwacht, maar zelfs kleine stappen lijken nu ver weg. De deelnemers aan de top hadden het eens moeten worden over verlenging van het Kyoto Protocol, dat dit jaar afloopt. Maar tot nu toe hebben Japan, Canada, Rusland en Nieuw-Zeeland laten weten zich niet aan het verdrag te zullen houden, zodat landen die zich er wel aan houden, de 27 landen van de Europese Unie, Australië en enkele kleine landen, gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor maar vijftien procent van de uitstoot.

Arme landen willen dat rijke landen met een financieel plan voor de komende jaren komen. Verscheidene Europese landen hebben miljarden aangeboden om klimaatverandering tegen te gaan, maar tot nog toe hebben de Verenigde Staten noch Japan extra geld voor 2013 en daarna aangeboden. Ook de olierijke landen in de Golf hebben geen nieuwe beloftes voor meer geld gedaan.


Filipijnen roepen op tot actie op VN-klimaattop (Foto: Novum)