West Ham zet grote stap richting Olympisch Stadion

Peterselieman

West Ham United ligt weer op koers om de nieuwe bespeler van het Olympisch Stadion in Londen te worden. De club uit de Premier League verwierf woensdag het exclusieve recht om te onderhandelen over een 99-jarige huurovereenkomst. Vorig jaar februari leek een overgang van West Ham in kannen en kruiken. Een akkoord van de huidige nummer acht van Engeland met de organisatie van het stadion werd echter ingetrokken.

Tottenham Hotspur vocht de beslissing om West Ham het stadion toe te wijzen aan, waarop besloten werd de procedure over te doen. De organisatie was bang dat door een juridisch geschil de zoektocht naar een nieuwe bespeler van het stadion te veel vertraging op zou lopen. In januari moesten alle geïnteresseerde partijen een nieuw bod ingediend hebben.

In de voetbalwereld had West Ham behalve van de Spurs ook concurrentie van Leyton Orient. Daarnaast waren twee commerciële partijen in de race. Woensdag schaalde de London Legacy Development Corporation, de organisatie die gaat over de erfenis van de Spelen, het bod van West Ham echter als hoogste in.

West Ham speelt nu nog 3,5 halve kilometer verderop op Upton Park, dat plaats biedt aan 35 duizend toeschouwers. Bij een verhuizing zouden de Hammers aanzienlijk meer fans kunnen verwelkomen. De club wil de capaciteit van het Olympisch Stadion terugbrengen van tachtigduizend naar zestigduizend. Ook heeft de club plannen om de sintelbaan te handhaven, iets wat rivaal Tottenham per definitie niet wilde.

West Ham wil van de beoogde nieuwe thuishaven een multifunctioneel complex maken. Daarin moet ruimte blijven voor commerciële initiatieven, zoals concerten en andere sportevenementen. Zo heeft Londen de organisatie van het WK atletiek 2017 toegewezen gekregen.