PvdA toch tegen downloadverbod

Redactie

De PvdA is en blijft tegen een downloadverbod. Een voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt, zal de PvdA 'nooit' steunen, laat Kamerlid Jeroen Recourt woensdag weten in een verklaring. Aanleiding daarvoor is de 'onduidelijkheid' die is ontstaan over het standpunt van de sociaaldemocraten.

Tijdens een debat een paar weken geleden met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) schaarde de PvdA zich namelijk nog achter een gedeeltelijk downloadverbod. Recourt liet toen weten voorstander te zijn van een verbod zolang particuliere downloaders maar buiten schot bleven.

Deze opstelling bood Teeven (VVD) de mogelijkheid om weer aan de slag te gaan met het downloadverbod. De liberalen zijn daar een groot voorstander van, maar tot op heden ontbrak de meerderheid daarvoor. In de vorige kabinetsperiode was de PvdA tegen een downloadverbod, net als de toenmalige gedoogpartner PVV.

De discussie die hierop ontstond, vormt aanleiding voor de PvdA om te zeggen dat een verbod 'onbespreekbaar' is. "Wij steunen geen wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanschrijven", stelt Recourt. "Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor ieder burger."

Zolang er geen goede oplossing is om de illegale handel aan te pakken zonder dat de vrijheid van particulieren wordt beperkt, blijft de PvdA voor het 'onmogelijke systeem' van de thuiskopieheffing dat recentelijk nieuw leven is ingeblazen.