Curiosity analyseert eerste hap Marszand

MarcusViridis

De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste hap Marszand chemisch geanalyseerd. Er is niets bijzonders ontdekt, lieten NASA-wetenschappers maandag weten op een bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Bond in San Francisco.

De verkenner speurt het Marsoppervlak af naar bouwstenen van leven. Maar in de eerste hap zand die de rover nam om in zijn inwendige chemische laboratorium te analyseren zijn geen aanwijzingen voor deze bouwstenen aangetroffen. Het monster bevatte water en diverse andere mineralen, maar niet de complexe koolstofhoudende verbindingen die noodzakelijk zijn voor microbieel leven.

De rover trof wel een eenvoudige koolstofverbinding aan, maar de onderzoekers moeten nog vaststellen of het hier gaat om een op Mars voorkomende stof of om een materiaal dat van elders komt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet eerder al weten dat er niets bijzonders is aan het zand dat werd getest. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', zei Daniel Limonadi van NASA in oktober.