Clinton waarschuwt Syrië om chemische wapens

Redactie

De Amerikaanse regering accepteert de inzet van chemische wapens door het regime van de Syrische president Bashar Assad onder geen beding. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maandag gezegd. Ze zei echter niet of er nieuwe bewijzen zijn opgedoken van de mogelijke inzet van het chemische wapenarsenaal.

In Praag herhaalde Clinton de verklaring van president Barack Obama dat met de inzet van chemische wapens voor de Verenigde Staten een grens wordt overschreden. Dit zal tot actie leiden, aldus de minister. "Onze visie is kraakhelder: dit is een rode streep voor de Verenigde Staten", aldus Clinton. "Ik ga niet zeggen wat we precies gaan doen in het geval er geloofwaardig bewijs is dat het regime-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Maar het volstaat te zeggen dat we zeker actie ondernemen als dit gebeurt." Clinton ging niet in op nieuwsberichten dat er bij de wapendepots van het Syrische regime sprake is van verhoogde activiteit.

Naar verluidt beschikt Syrië over honderden ballistische raketten die met een chemische lading kunnen worden uitgerust. Het wapenarsenaal vormt niet alleen voor de Syrische bevolking een bedreiging, maar ook voor buurlanden Turkije en Israël, belangrijke Amerikaanse bondgenoten. Volgens Clinton komt het conflict met de inzet van chemische wapens in een nieuwe fase terecht. "We waarschuwen opnieuw in de zwaarst mogelijke bewoordingen dat dit gedrag (van het regime, red.) verwerpelijk is, dat hun acties tegen de eigen bevolking tragisch zijn. Maar er is geen twijfel dat er een grens bestaat tussen de verschrikkingen die het Syrische volk nu al te verduren heeft gekregen en het overgaan tot het inzetten van hun chemische wapens, wat internationaal veroordeeld zou worden."