Spaanse gehandicapten betogen tegen bezuinigingen

Redactie

Zo'n tienduizend lichamelijk gehandicapte Spanjaarden - velen in rolstoel of met blindengeleidehond - zijn zondag in Madrid de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering. Het snijden in overheidsuitgaven leidt tot de sluiting van centra voor mensen met een handicap en verzorgers komen zonder werk te zitten, aldus de betogers.

De gezondheidszorg in Spanje valt onder de regionale overheden. Veel daarvan gaan onder een zware schuldenlast gebukt. In sommige regio's worden medische centra niet meer betaald, wat ten koste gaat van de dienstverlening. Volgens een van de betogers is de hulp voor gehandicapten ernstig teruggeschroefd of zelfs helemaal verdwenen. "We willen niet veertig jaar terug in de tijd gaan", aldus Manuel Gonzalez.

Eerder op de dag vormden duizenden mensen hand in hand kringen om ziekenhuizen om hun steun te betuigen voor de Spaanse gezondheidszorg. Volgens de autoriteiten toonde de actie aan hoezeer mensen begaan zijn met hun ziekenhuizen, maar zijn de bezuinigingen nodig om ziekenhuizen en andere medische instellingen voor erger te behoeden.

Een blinde betoger, de 54-jarige Francisco Vicente, zei dat de overheid gehandicapte mensen op allerlei manieren negeert. Zo is het voor blinden gevaarlijk om zich in het openbaar vervoer of op de stoep te begeven, aldus Vicente. "We tellen niet mee voor de machthebbers, behalve wanneer ze onze stem willen."


Spaanse gehandicapten betogen tegen bezuinigingen (Foto: Novum)