Beroofd goudtransport Curaçao was legaal

Redactie

Het goudtransport dat vrijdagochtend werd overvallen in de haven van Curaçao was legaal. Dat bevestigt de douane van het Caribische eiland. De lading goud op de Summer Bliss werd donderdag al elektronisch ingeklaard, nog voordat het schip de haven binnenvoer.

Het transport werd vrijdag na aankomst spectaculair overvallen in de haven van Willemstad. De overvallers wisten er in de vroege ochtenduren vandoor te gaan met zeventig goudstaven met een gewicht van 216 kilo. Het goud is negen miljoen euro waard.

De lading was op weg naar Miami. Waar het vandaan komt is niet duidelijk. Aanvankelijk werd gemeld dat zowel het schip als de lading uit de Guyaanse hoofdstad Georgetown kwam. De Guyaanse minister van natuurlijke hulpbronnen Robert Persaud zegt op de nieuwssite demerarawaves.com vermoedelijk uit Suriname komt.

Normaal gesproken worden bijzonder transporten voorzien van goede beveiliging. Waarom dat op Curaçao niet is gebeurd, wordt onderzocht. Op beelden van de bewakingscamera's in de haven is te zien dat het schip onmiddellijk na binnenkomst werd overvallen.

De overvallers droegen jacks met 'Police' op de rug. Bewakers dachten dat het om douanemedewerkers ging en lieten hen door. Op het moment van de overval waren vier bemanningsleden uit Guyana aan boord. Een van hen raakte gewond toen een overvaller hem met een geweer in het gezicht sloeg.