Proces Manning uitgesteld tot maart

anoniem_22072019025900

Het proces tegen de Amerikaanse militair die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie aan klokkenluiderswebsite Wikileaks is uitgesteld tot maart. Dat heeft een militaire rechter zondag bepaald.

Afgelopen week werd al een voorlopige hoorzitting gehouden. Het proces tegen Bradley Manning had eigenlijk 4 februari moeten beginnen. Dat wordt nu 16 of 18 maart, aldus de rechter.

In de voorlopige zitting moet worden bepaald of de wijze waarop Manning in gevangenschap is behandeld terecht was. Zijn advocaat meent dat het gevangenisregime - dat door een rapporteur van de Verenigde Naties is omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend - dusdanig streng was dat zijn cliënt moet worden vrijgelaten.

Twee psychiaters hebben getuigd dat de commandant van de militaire gevangenis in Virginia waar Manning vastzat erg streng heeft behandeld, ondanks het feit dat zij juist het tegenovergestelde adviseerden.

Manning wordt onder meer verdacht van het verlenen van steun aan de vijand. Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang krijgen.