Shorttracker Knegt pakt olympische nominatie

Peterselieman

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de 1.500 meter in Nagoya een olympische nominatie in de wacht gesleept. De Fries zorgde met zijn derde plaats in Japan voor de eerste individuele medaille van het seizoen voor de Nederlandse shorttrackploeg.

De zege ging op deze afstand naar de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Jinkyu Noh die in de slotfase sterk versnelde. Zijn landgenoot Da Woon Sin werd tweede, voor Knegt die de enige was die de Koreanen nog kon volgen.

Op de aflossing werden de Nederlandse mannen tweede achter de Zuid-Koreanen die ongenaakbaar waren. Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Knegt wisten in de strijd om het zilver China achter zich te houden. De Nederlandse vrouwen, Lara van Ruijven, Jorien ter Mors en Yara en Sanne van Kerkhof, werden zevende.

Ter Mors deed op de 1.500 meter lang mee om het goud. De Twentse lag in de finale achter de de Britse Elise Christie op plaats twee toen ze bij het aanzetten met de punt in het ijs terechtkwam en viel. Hierdoor greep ze naast de medailles. De Zuid-Koreaanse Soyoun Lee won nipt voor Christie, terwijl de Chinese Xue Kong brons pakte. Tot slot werd Breeuwsma negende op de 500 meter.