Roemer kritisch op rol inspectie bij Amarantis

anoniem_22072019025900

De rol van het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie bij de misstanden bij onderwijsgroep Amarantis moet worden bekeken. "Waarom hebben zij al die jaren niet ingegrepen?", vroeg SP-leider Emile Roemer zich af in Eva Jinek op Zondag.

Er moet volgens Roemer worden gesproken over schaalverkleining in het onderwijs. "De menselijke maat moet terugkomen." Bij scholen waarbij er één bestuur is voor één school kennen leraren en leerlingen elkaar, legde hij uit. Daardoor zouden problemen sneller aan het licht komen.

De misstanden bij hogeschool Amarantis zijn volgens hem het ultieme bewijs voor het faillissement van de schaalvergroting in het onderwijs. "Het is duidelijk dat schaalvergroting bij veel instanties tot perverse prikkels leidt."

Roemer noemde het gedrag van de bestuurders 'te schandalig voor woorden'. Hij zei dat de bestuurders 'absoluut' aansprakelijk moeten worden gesteld.

Er moet volgens de SP-leider een schot komen tussen wat wordt besteed aan onderwijs en wat aan huisvesting en andere zaken. Hij wees erop dat hij veel ROC's heeft bezocht waar de helft van de leraren niet voor de klas staat.

"Het was de afgelopen jaren alleen maar schaalvergroting. Ook in de zorg hebben ze nu kantoren op de duurste industrieterreinen. De thuiszorg is afgebroken."

In een conceptrapport over de val van Amarantis zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs, schreef de Volkskrant zaterdag. De onderwijsmoloch werd dit jaar opgesplitst vanwege financiële problemen.

Bij de onderzoekers, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werkten, zijn signalen binnengekomen van directieleden en adviseurs die naast hun ov-kaart en taxivergoedingen ook twee leaseauto's van de zaak hadden. Ook zou het hoofd huisvesting zijn woning hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten. Het rapport wordt maandag gepresenteerd.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei zaterdag in Nieuwsuur dat er mogelijk aangifte wordt gedaan tegen de bestuurders. Ze wil sneller zicht krijgen op mogelijke problemen van onderwijsinstellingen. Ook moet er betere controle komen op schoolbesturen en de wijze waarop zij omgaan met onderwijsgeld.


Roemer kritisch op rol inspectie bij Amarantis (Foto: Novum)