Alberda tijdelijk in dienst van roeibond

donroyco

Joop Alberda gaat de komende drie maanden aan de slag bij de Nederlandse roeibond KNRB. In opdracht van sportkoepel NOCNSF en de bond moet hij het fundament gaan leggen voor een succesvol topsportsysteem. Gezien de magere prestaties van de Nederlandse roeiers op de laatste WK's en de Olympische Spelen in Londen zijn alle partijen ervan overtuigd dat veranderingen noodzakelijk zijn om de resultaten te verbeteren.

Alberda krijgt gedurende zijn verblijf het mandaat om noodzakelijke beslissingen te nemen. Hij zal zich voornamelijk bezighouden met het hervormen van topsportprogramma's. Technisch directeur van NOCNSF, Maurits Hendriks, is tevreden met de aanstelling van Alberda. Volgens hem wordt het 'nu mogelijk de focus te leggen bij het vergroten van het aantal medaillekansen'.

Alberda heeft al een keur aan functies in de sportwereld achter zijn naam staan. Tussen 1992 en 1996 was hij bondscoach van de volleybalmannen, waarmee hij stopte na het veroveren van olympisch goud. Vervolgens was hij ook technisch directeur van NOCNSF, rechterhand van Guus Hiddink bij de Russische voetbalbond en algemeen manager van wielerploeg Cervélo.