Anouma daagt CAF-preses Hayatou uit

Peterselieman

Jacques Anouma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Daarmee is hij de eerste uitdager van zittend voorzitter Issa Hayatou. Het lid van het uitvoerend comité van de FIFA is door de voetbalbond van Ivoorkust genomineerd. De kandidaatstelling komt te midden van een bestuurlijke crisis in de Afrikaanse voetbalwereld.

Anouma is een niet-stemmend lid van het bestuur van de CAF. Volgens nieuwe regels mogen alleen stemgerechtigde leden van dat bestuur een gooi doen naar het voorzitterschap. De huidige CAF-voorzitter Hayatou, die al 25 jaar aan de macht is, lukte het onlangs die regelwijziging doorgevoerd te krijgen om mogelijke uitdagers de wind uit de zeilen te nemen.

De nieuwe regels worden overigens aangevochten door Liberia. Het West-Afrikaanse land sleepte Hayatou voor het sportarbitragehof CAS. Dat verwacht maandag al een voorlopige uitspraak in de zaak te doen. De deadline voor het nomineren van kandidaten om de CAF te gaan leiden is 9 december.