Schaatswereld werkt aan betere tijdwaarneming

Peterselieman

De internationale schaatswereld werkt achter de schermen hard aan een betere tijdwaarneming, zo meldt AD Sportwereld. Regelmatig komt het voor dat schaatsers in dezelfde tijd eindigen, waarna de duizendsten van seconden uitsluitsel moeten geven. De huidige methoden zijn hier niet toereikend genoeg voor.

De Nederlander Arend Tolner is al dertig jaar tijdwaarnemer in de schaatssport en zegt via zijn bedrijf SCG Visual Results iets aan het probleem te kunnen doen. Op dit moment worden de tijden aan de hand van finishfoto's gecorrigeerd, maar omdat de tijdwaarneming niet nauwkeuring genoeg is worden hier fouten mee gemaakt.

Tolner denkt de oplossing te hebben. "Vorig jaar, bij de WK allround in Moskou, heeft Cinquanta (de baas van de ISU, red.) mij informeel gevraagd of ik wat zou kunnen ontwikkelen. Hij wil gewoon dat die tijdmeting perfect is." De apparatuur die SCG levert bestaat uit twee kleine HD-cameraatjes, gemonteerd op het ijs die elk 2000 beeldjes per seconde maken. Deze beelden kunnen ook via de televisie uitgezonden worden.

Twee weken geleden tijdens de wereldbekerstrijden in Heerenveen werd de apparatuur ingezet en de eerste bevindingen zijn positief. "We hebben drie maanden getest, we wilden de beste camera's hebben. Deze zijn 100 procent betrouwbaar. De bevindingen in Heerenveen waren uitstekend. In januari, bij de EK allround, gaan we het waarschijnlijk nog een keer doen. Als de ISU nu groen licht geeft, kunnen we het volgend seizoen invoeren. Ons systeem kost 80.000 tot 90.000 euro."