Asielzoekerskamp Amsterdam leeg na ontruiming

Redactie

De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben het tentenkamp in Amsterdam-West waar ze sinds september bivakkeerden, verlaten. De ontruiming nam enkele uren in beslag, maar verliep rustig, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Even na 13.00 uur was het kamp leeg en konden gemeentemedewerkers beginnen met het afbreken van de tenten en het schoonmaken van het terrein.

Van de asielzoekers werden er zo'n 95 opgepakt en per bus naar een politiebureau overgebracht, meldt de zegsman. Een klein deel van de asielzoekers had ervoor gekozen het kamp nog voor de daadwerkelijke ontruiming vrijwillig te verlaten.

De ontruiming ging rond 08.00 uur van start. Bijna honderd sympathisanten die voor het kamp aan de Notweg in Osdorp een blokkade hadden gevormd, werden eerst door de politie verwijderd. Toen rond 09.30 uur een grote bus van justitie arriveerde, had de politie opnieuw haar handen vol aan de sympathisanten die ditmaal probeerden de bus tegen te houden. Aanhoudingen bleven echter uit. Wel werden twee activisten aangehouden omdat zij medewerkers van omroep Powned hadden lastiggevallen.

Nadat de asielzoekers in meerdere talen het verzoek hadden gekregen te vertrekken, werden zij aangehouden. Rond 11.00 uur werd de eerste groep van zo'n 24 asielzoekers per bus afgevoerd, de rest bleef op het kamp wachten op nieuw vervoer.

Wat er met de asielzoekers gebeurt, is niet duidelijk. Mogelijk belandt een deel van hen weer op straat, denkt sympathisant Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant. De groep die in de cel wordt gezet kan mogelijk achttien maanden in vreemdelingendetentie worden gehouden. "Zij weten dit en kiezen daarvoor", aldus Van der Spek.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) liet twee weken geleden weten het kamp weg te willen hebben vanwege overlast voor omwonenden en de zorgelijke gezondheidstoestand van de demonstranten. In een door de asielzoekers aangespannen kort geding bepaalde de rechter woensdag dat de ontruiming door mocht gaan.

Van der Laan bood de demonstranten daarop nog wel dertig dagen onderdak in een opvanglocatie aan, zonder dat zij daarbij hoefden mee te werken aan hun terugkeer. Van hen lieten 88 asielzoekers weten op het aanbod in te gaan, maar toen bleek dat enkelen ontevreden waren met de opvanglocatie, besloot de gehele groep in het kamp te blijven tot de ontruiming.

De asielzoekers demonstreren sinds september in het kamp omdat zij naar eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland.