Sandy kostte New York 32 miljard

Redactie

Storm Sandy heeft vorige maand in de staat New York voor 42 miljard dollar (32 miljard euro) schade aangericht. Dat blijkt volgens ingewijden uit nieuwe cijfers. Zowel de staat als de stad New York wil een beroep doen op steun van de federale overheid.

De nota omvat 32 miljard dollar (ruim 24 miljard euro) voor reparatie en herstel en negen miljard dollar (bijna zeven miljard euro) om schade te beperken of in de toekomst te voorkomen. Gouverneur Andrew Cuomo had maandag een ontmoeting met de congresafvaardiging van New York om de nieuwe cijfers te bespreken.

Burgemeester Michael Bloomberg maakte eerder maandag bekend dat Sandy in zijn stad voor negentien miljard dollar (14,5 miljard euro) schade heeft veroorzaakt. Hij vraagt het federale Congres bijna tien miljard dollar (7,7 miljard euro) te fourneren. Het is de vraag of de federale rampendienst FEMA daar nog genoeg geld voor in kas heeft. Daar komt bij dat het Congres voor het einde van het jaar fors moet bezuinigen.

Voor Sandy kampten de staat en de stad New York al met tekorten van meer dan een miljard dollar. Door de recessie blijven de belastinginkomsten flink achter bij de verwachtingen.