FIFA verwacht half miljoen fans bij WK 2014

Boris (borisz)

Het wereldkampioenschap in Brazilië wordt door een half miljoen fans bezocht. Die verwachting sprak Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, maandag uit bij een voetbalconferentie in Rio de Janeiro. Dat is ruim meer dan de driehonderdduizend supporters die in 2010 naar Zuid-Afrika trokken.

"We hebben het dan over de mensen die echt hun teams achterna reizen en intensief gebruik gaan maken van de vliegvelden, transport en hotels", legt Valcke uit. De moeizame verbeteringen op het gebied van transport en het tekort aan hotels in de speelsteden baren hem nog wel zorgen. "Zo is er een stad waar er bedden zijn voor zeventienduizend personen terwijl het stadion plaats biedt aan 45 duizend mensen. Dit zijn situaties waar we oplossingen voor moeten zoeken."

De FIFA-bestuurder liet weten dat hij met de stadions geen problemen verwacht in aanloop naar de Confederations Cup en het WK. "Het is allemaal veel te laat klaar, maar het gaat wel goed komen", stelde Valcke. "Er is echter nog een hoop werk te doen. Maracaña bijvoorbeeld is een lastig stadion. Het ligt midden in de stad, dus daar is weinig ruimte en moeten we creatief zijn." Het legendarische stadion in Rio de Janeiro is op 13 juli 2014 het toneel van de WK-finale.

Valcke ging ook nog in op de controversiële situatie van afgelopen maart toen hij de Braziliaanse WK-organisatie publiekelijk aan de schandpaal nagelde door te stellen dat het werk niet opschoot en ze een trap onder hun kont nodig hadden. "We hebben de afgelopen maanden geleerd hoe belangrijk geduld is. Dit is de Braziliaanse weg. En in zekere zin is het goed voor de FIFA. We zitten altijd in de sneeuw, nu komt er een beetje zon in ons leven", grapte Valcke.

De Confederations Cup, die ook wel wordt gezien als een generale repetitie voor het WK, vindt volgend jaar plaats van 15 tot en met 30 juni. De zes speelsteden zijn Fortaleza, Salvador, Recife, Belo Horizonte, Brasilia en Rio de Janeiro. De openingswedstrijd van het WK vindt een jaar later op 12 juni plaats in São Paulo.