Rogge steunt langere straffen voor dopinggebruik

Niels (DerMeister)

Jacques Rogge steunt het voorstel om langere straffen op te leggen aan sporters die positief worden getest op het gebruik van doping. Dat zegt de 70-jarige voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC maandag op een conferentie in Amsterdam. "We wachten nog op de definitieve tekst maar wat er nu in staat, kan op de goedkeuring van het IOC rekenen."

Het wereldantidopingagentschap WADA wil de huidige strafmaat van twee jaar verhogen naar vier jaar bij een zware overtreding van de dopingregels. De WADA-code met daarin alle dopingregels kan echter pas volgend jaar bij de volgende bijeenkomst worden aangepast. De nieuwe regel gaat dan begin 2015 in.

Eerder verklaarde het internationale sporttribunaal CAS de IOC-regel, dat sporters met een dopingschorsing langer dan zes maanden niet mogen deelnemen aan de eerstvolgende Spelen, ongeldig. Volgens het CAS mogen sporters niet twee keer worden gestraft voor hetzelfde vergrijp. Met de nieuwe regel mist de atleet automatisch de eerstvolgende Spelen. "Dat is ook wat wij willen", zegt Rogge.

De Belg meldde op de tweede dag van de bijeenkomst ook dat het de zaak-Armstrong nog in behandeling heeft. Het IOC wil de bronzen medaille die de Amerikaan op de Spelen van Sydney won van hem afnemen. Armstrong werd in oktober in een rapport van het Amerikaanse dopingagentschap Usada ontmaskerd als jarenlange dopinggebruiker.

De IOC-baas werd maandag tevens benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De Belg kreeg de onderscheiding, met bijbehorend lintje, vanwege zijn mondiale verdiensten voor de sport en werd uitgereikt door minister van VWS Edith Schippers (VVD).


Rogge steunt langere straffen voor dopinggebruik (Foto: Novum)