Zeven jaar cel geëist tegen 'drugsadvocaat'

Redactie

Een voormalig kickbokser en strafrechtadvocaat heeft maandag zeven jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 37-jarige Ashwin B. van langdurige betrokkenheid bij internationale cocaïnehandel.

In het megaproces bij de Rotterdamse rechtbank staan in totaal veertien verdachten terecht. Tegen vier andere verdachten werden maandag celstraffen tot tien jaar geëist. De negen anderen hoorden vorige week al straffen oplopend van 240 uur werkstraf tot tien jaar gevangenisstraf eisen.

De verdachten waren volgens justitie dagelijks actief in de cocaïnehandel en de distributie van de drugs. De winsten werden witgewassen.

B. werd in november 2010 aangehouden toen hij cocaïne aan het versnijden was in een appartement op de 29e etage van een luxe woontoren in Rotterdam. In de woning werd bijna tachtig kilo cocaïne aangetroffen, met een waarde van zo'n drie miljoen euro. B. reisde ook zelf naar Ecuador om dertig kilo cocaïne te kopen, aldus het landelijk parket.

De officier van justitie neemt het B. kwalijk dat hij zich als advocaat en topsporter bewust heeft ingelaten met de handel in cocaïne. "Hij heeft zijn voormalige beroepsgroep in ernstige mate in verlegenheid gebracht."

De voorlopige hechtenis van de verdachten werd in april van dit jaar geschorst omdat het te lang duurde om een zitting in te plannen. Justitie was klaar met het onderzoek, maar de rechtbank kon het proces pas half oktober inplannen.