'Veel Nederlanders hebben te weinig spaargeld'

Redactie

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft een te kleine financiële buffer. Een op de vijf heeft zelfs helemaal geen buffer. Dat stelt budgetinstituut Nibud in een maandag gepubliceerd onderzoek. Toch is er een groeiende groep huishoudens die nu meer spaargeld heeft dan voor de crisis.

Zo'n vijftien procent van de huishoudens spaart helemaal niet. Vooral voor lage inkomens is het erg lastig om geld apart te zetten. Een op de vier huishoudens spaart elke maand een vast bedrag, gemiddeld negen procent van het maandinkomen. De meeste huishoudens, zo'n veertig procent, spaart wisselende bedragen of spaart alleen als er geld overblijft.

Daarnaast is er een groeiende groep spaarders die zegt nu meer spaargeld te hebben dan voor de crisis. Zo heeft de helft zeventienduizend euro op de spaarrekening staan. In 2006 was dit nog 8500 euro.

Volgens het Nibud moet een alleenstaande minstens 3550 euro achter de hand hebben. Dat bedrag loopt op tot vijfduizend euro voor een gezin met twee kinderen. Dit bedrag is bedoeld voor vervanging van de minimaal noodzakelijke inventaris, zoals een koelkast of wasmachine.


'Bijna helft Nederlanders heeft te weinig spaargeld' (Foto: Novum)