OM eist tot 7 jaar voor brute overval op bejaarde

Redactie

Tegen twee verdachten van een gewelddadige woningoverval op een bejaarde man uit Leiden zijn maandag straffen tot zeven jaar cel geëist. Het 77-jarige slachtoffer werd mishandeld met een koevoet en raakte zwaargewond. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de twee van poging tot doodslag.

De overval vond in november vorig jaar plaats. De 21- en 25-jarige man kwamen volgens het OM de woning van het slachtoffer aan de Jan van Goyenkade binnen door de voordeur open te breken. De bejaarde werd overvallen terwijl hij lag te slapen. Zijn belagers mishandelden hem met een koevoet. De zwaargewonde bejaarde werd naar een ziekenhuis gebracht. Hij overleefde de overval wel.

De buren van de man, die het slachtoffer om hulp hadden horen roepen, waarschuwden de politie. Toen die arriveerde, gingen de woningovervallers ervandoor. Een geldkistje dat ze mee wilden nemen, verloren ze.

Agenten wisten de 21-jarige man in een tuin op te pakken. Om de 25-jarige verdachte te arresteren, loste de politie een waarschuwingsschot. Hij werd verstopt achter vuilnisbakken aangehouden in de Valdezstraat. Op de kleding van beide verdachten is dna-materiaal van het slachtoffer gevonden.

Tegen de 21-jarige man werd vijf jaar cel geëist, zijn 25-jarige kompaan wil het OM zeven jaar achter de tralies zien. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.