Afvallige bisschop moet kerken teruggeven

Redactie

De afvallige Zimbabwaanse bisschop Nolbert Kunonga moet de anglicaanse kerk, die hij in 2007 verliet, haar eigendommen teruggeven. Dat heeft het hooggerechtshof in Harare maandag bepaald.

De anglicaanse kerk van Zimbabwe scheurde in 2007 omdat de aartsbisschop van Canterbury, het hoofd van de wereldkerk, Kunonga excommuniceerde. De bisschop, een aanhanger van de autocratische Zimbabwaanse president Robert Mugabe, zou zijn kudde in opruiende preken hebben opgeroepen Mugabe's partij ZANU-PF te steunen.

Kunonga brak daarop met zijn moederkerk en begon voor zichzelf. Met hulp van de politie legde hij beslag op de kathedraal van Harare en een aantal andere kerkgebouwen.

Rechter Yunus Omerjee veroordeelde Kunonga's optreden maandag. "Als je een vereniging verlaat neem je geen van zijn eigendommen mee. Het is van oudsher een hoeksteen van deze afdeling van het eigendomsrecht dat als een of meer mensen zich van een bestaande kerk afscheiden, zij geen rechten op het bezit van de kerk kunnen doen gelden, zelfs niet als de achterblijvers in de minderheid zijn", luidde het vonnis.

Kunonga stelt dat hij wel moest breken met de anglicaanse kerk omdat sommige van haar priesters ook homoseksuele stellen trouwen. Maar aan dat verweer had het hooggerechtshof geen boodschap.

Anglicanen ontvingen het vonnis buiten de rechtszaal met zang, dans en gejodel. Het hoofd van de anglicaanse kerk in Zimbabwe noemde de uitspraak een 'plezierige verrassing'. Vorig jaar bepaalde een rechtbank nog dat Kunonga onder meer de kathedraal van Harare mocht behouden.