'Gokken moet basketbal redden'

WebHawkjuh

Gokkers in het buitenland kunnen vanaf januari geld inzetten op wedstrijden uit de Nederlandse basketbalcompetitie. De inkomsten daaruit moeten het basketbal een financiële impuls geven. Dat zegt sportsponsoringbedrijf Van Dooren Advies maandag in de Volkskrant. Dat bedrijf sloot contracten met de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB).

Gokinkomsten liggen gevoelig bij een aantal clubs en de angst voor omkooppraktijken ligt op de loer. Bestuurder Jeroen van Veen van de FEB beseft dat die zorgen leven binnen de basketbalwereld, maar denkt dat gokken nu ook al gebeurt. "Het heeft onze voorkeur er zelf bij betrokken te zijn."

De plannen lopen vooruit op het vrijgeven van de Nederlandse gokmarkt. Volgens Van Dooren Advies kan het bij succes in het basketbal ook bij andere Nederlandse sporten hard gaan. "De Nederlandse markt gaat langzaam open en is zeer interessant voor buitenlandse gokbedrijven. De ervaring leert dat de online gokomzetten vervijf- tot tienvoudigen als er live beelden van wedstrijden beschikbaar komen."

Om de plannen mogelijk te maken, worden vanaf volgende maand alle wedstrijden in de basketbalcompetitie live op internet uitgezonden.