Stabiliteit in peiling na aangepast regeerakkoord

anoniem_22072019025900

Met het aanpassen van het regeerakkoord is een einde gekomen aan de vrije val die de coalitie de afgelopen weken in de peiling van Maurice de Hond doormaakte. De PvdA levert deze week een zetel in en de VVD gaat een zetel vooruit, meldt De Hond.

De PvdA heeft hierdoor nog 26 zetels over, de VVD 24. Twee weken gelden leverde de VVD nog elf zetels in en vorige week drie. Bij de overige partijen is het verschil met vorige week een zetel of minder, wat binnen de foutmarge van een peiling valt.

Deze week presenteerde premier Mark Rutte (VVD) een aangepast regeerakkoord waarin onder meer niet via de zorgpremie, maar via belastingen wordt genivelleerd. Hij bood ook zijn excuses aan voor de ophef waartoe de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie hebben geleid.

Vorige week was nog 59 procent van de ondervraagden negatief over het akkoord, nu is dat 47 procent. Het percentage dat positief is steeg van 24 naar 27 procent. De bevolking heeft nog altijd onvoldoende vertrouwen in het kabinet. Net als vorige week wordt gemiddeld een 4,7 gegeven. Over het algemeen zijn VVD-kiezers meer tevreden dan PvdA-kiezers.