Zeer zeldzame paddenstoel gevonden bij Bergen

anoniem_22072019025900

In de duinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee is de uiterst zeldzame paddenstoel kleinporig kaalkopje gevonden. Wereldwijd is deze paddenstoel slechts zeven keer waargenomen, meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag op natuurbericht.nl.

In Nederland worden regelmatig nieuwe soorten gevonden, maar een soort die wereldwijd zelden wordt waargenomen is volgens de vereniging bijzonder. De paddenstoel werd gevonden in de Kerf, een inham die in 1997 is gegraven waardoor zeewater de vallei achter de duinen kan bereiken.

De paddenstoel groeide direct achter het strand aan de basis van een pol helm tussen verschillende duinfranjehoeden, een andere paddenstoel.

De inham zorgt volgens de vereniging voor een bijzonder milieu dat bijzondere soorten aantrekt. In het gebied zijn al veel bijzondere soorten gevonden. Het kleinporig kaalkopje werd eind oktober gevonden. De vondst wordt nu pas naar buiten gebracht omdat de onderzoekers eerst zeker wilden weten dat het echt om deze paddenstoel ging.

Het kleinporig kaalkopje kreeg zijn naam toen het in 1999 voor het eerst werd waargenomen in Wassenaar. Sindsdien is de paddenstoel gevonden in onder meer Zweden, Engeland en in Rusland op het schiereiland Kamchatka.

Het is volgens de vereniging moeilijk te zeggen wat voor milieu deze paddenstoel nodig heeft. Andere vondsten werden in minder extreme milieus gedaan. "Het lijkt erop dat deze paddenstoel mondiaal erg zeldzaam is en heel speciale plekjes uitzoekt om te verschijnen."