FIA wil strafpuntensysteem invoeren

Peterselieman

Autosportfederatie FIA werkt aan een strafpuntensysteem voor Formule 1-coureurs. Nu krijgen de rijders nog waarschuwingen bij incidenten, maar dat systeem komt volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting niet goed uit de verf. Aanleiding hiervoor is onder meer het rijden van Lotus-coureur Romain Grosjean die bij veel incidenten betrokken was.

"We zouden graag een systeem zien dat te vergelijken is met het puntenrijbewijs, waarbij je dus punten verzamelt op je superlicentie. Daar kunnen we het komende woensdag in Brazilië met de teams over hebben. Als je met dat systeem bijvoorbeeld twaalf punten verzamelt levert je dat automatisch een schorsing voor een race op. Over dat soort dingen zullen wij het gaan hebben."

Het systeem is duidelijker dat het huidige dat met waarschuwingen werkt. "Je verzamelt die punten voor allerlei straffen. Nu gaat het alleen om het verzamelen van drie waarschuwingen, en twee daarvan moeten voor incidenten tijdens het rijden zijn. Als je nu een waarschuwing hebt omdat je te laat verschijnt bij de persconferentie en een omdat je te laat komt bij de coureursparade, dan leidt dat niet tot tien plaatsen straf."

Bij het invoeren van het strafpuntsysteem kan ervoor gezorgd worden dat aan iedere soort overtreding een verschillende straf gehangen kan worden. "De strafpunten moeten zijn voor overtredingen tijdens het rijden. Als we de superlicentiebenadering gebruiken waarbij je een punt voor zus krijgt, twee punten voor zo, dan telt dat allemaal mee. We willen zo'n systeem graag invoeren, maar waarschijnlijk gaat dat nog niet zo makkelijk. In de Formule 1 gaat niets echt makkelijk."