Kapitein Obama wil om fiscale klip koersen

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag met de leiders van het Congres in overleg getreden over enkele heikele begrotingskwesties. Tenzij een overeenkomst wordt bereikt, loopt in januari een reeks belastingverlagingen af en worden automatisch nieuwe bezuinigingen van kracht met het risico van een nieuwe recessie tot gevolg.

Alle partijen in Washington zeggen economische tegenslag te willen vermijden. Aan Obama de taak te manoeuvreren tussen de wensen van Republikeinen, die gruwen van belastingverhoging voor de hoogste inkomens, en Democraten, die vrezen dat in de sociale zekerheid wordt gesnoeid.

De combinatie van hogere belastingen en zware bezuinigingen, door de Amerikanen een 'fiscale klif' genoemd, kan een verlammende uitwerking hebben op de Amerikaanse economie. Als beide partijen geen compromis weten te sluiten gaat de economie de bietenbrug op en voelen vrijwel alle Amerikanen dat in hun portemonnee, vrezen economen en zakenleiders.

Uitgangspunt is het begrotingsplan van Obama, dat het komende decennia 1,6 biljoen dollar (1,25 biljoen euro) extra in het laatje moet brengen. Het grootste deel van dit bedrag moet komen van de hoogste inkomens, terwijl op sociale uitkeringen maar mondjesmaat moet worden bezuinigd.

Obama's plan belooft het begrotingstekort de komende tien jaar met 4,4 biljoen dollar terug te dringen. Het grootste deel van dit bedrag komt van reeds doorgevoerde bezuinigingen en het geld dat bespaard wordt door het beëindigen van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

"Ik ga in ieder geval geen belastingvoordeel verlengen voor mensen die dat niet nodig hebben", zei Obama woensdag. De president wil voorkomen dat voor 98 procent van de Amerikaanse gezinnen en 97 procent van de kleine bedrijven de belastingen stijgen. Volgens het Witte Huis is hij bereid akkoord te gaan met maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen, maar alleen in ruil voor een hogere bijdrage van de hoogste inkomens.


Kapitein Obama wil om fiscale klip koersen (Foto: Novum)