'Veel werkgevers vinden bond niet representatief'

Redactie

Veel werkgevers die met een vakbond onderhandelen over arbeidsvoorwaarden vinden de bondsafvaardiging niet representatief. De bedrijven zouden meer werknemers betrokken willen zien. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN na eigen onderzoek.

De belangenvereniging ondervroeg 63 werkgevers, naar eigen zeggen evenredig verdeeld naar omvang en sector. Ruim de helft daarvan onderhandelt met vakbonden over een cao. Daar weer de helft van is hierover ontevreden. Bij gesprekken met ondernemingsraden is de ontevredenheid veel lager.

"We vangen steeds vaker geluiden op uit onze achterban dat werkgevers meer inbreng van medewerkers wensen in dit proces", zegt directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van AWVN Hans van der Steen. "Vroegen hoorden we dergelijke klachten zelden."

Werkgevers zijn volgens AWVN steeds meer op zoek naar betrokkenheid van werknemers bij het behalen van de doelstellingen van de ondernemingen en bij problemen. "Werkgevers verwachten zo meer draagvlak te scheppen voor gekozen oplossingen en de bijbehorende arbeidsvoorwaardelijke veranderingen. En daarmee beter aan te sluiten bij de wensen van medewerkers - jong, oud, hoog- en laagopgeleid."

Veel werkgevers zijn zelf echter ook niet goed in het opwekken van betrokkenheid van de werknemers, constateert AWVN. Zes op de tien bazen praat bijvoorbeeld niet met de werknemers voor de onderhandelingen beginnen. Tijdens het proces laat nog steeds een derde dat na.