BBC treft schikking met politicus McAlpine

Fascination

De Britse omroep BBC heeft donderdag een schikking getroffen met politicus Alistair McAlpine. Dat hebben de omroep en de advocaat van McAlpine bekendgemaakt. De politicus werd in een uitzending van Newsnight ten onrechte beschuldigd van kindermisbruik.

Het vermeende slachtoffer van de oud-minister maakte op de dag van de uitzending duidelijk dat McAlpine niet degene was die hem heeft misbruikt. Steve Messham, het slachtoffer, besefte zijn vergissing pas toen McAlpine zich publiekelijk uitsprak tegen de aanzwellende verdachtmakingen. Hoewel Newsnight McAlpine niet bij naam noemde in de uitzending, werd al snel duidelijk dat het om de oud-politicus ging. 

McAlpine krijgt een schadevergoeding van 185 duizend pond (230 duizend euro). "Ik ben verheugd dat we een snelle en eerlijke schikking met de BBC hebben kunnen treffen", zei McAlpine. "We willen nu schikkingen gaan treffen met andere organisaties die lasterlijke uitlatingen hebben gepubliceerd en met mensen die mij op Twitter te schande hebben gemaakt." De politicus verklaarde dat de reputatieschade die het bericht in Newsnight heeft aangericht niet te herstellen is. "Het kan tot een zeker punt worden hersteld, maar er is een verschrikkelijk Brits gezegde: waar rook is is vuur. Mensen zullen zeggen: 'Hij lijkt onschuldig, maar...'"

De ophef die de uitzending veroorzaakte, heeft ertoe geleid dat de algemeen directeur van de BBC, George Entwistle, opstapte. Na een onderzoek werd geconcludeerd dat de medewerkers van Newsnight de beschuldiging aan het adres van McAlpine niet hebben gecontroleerd. "Ze hadden me moeten bellen en ik had ze dan precies gezegd, waar ze later zelf achter zouden komen: dat het complete onzin was", aldus McAlpine.

Newsnight lag al eerder onder vuur wegens een haast tegenovergesteld geval. De BBC-rubriek schrapte vorig najaar een reportage over het vermeende kindermisbruik van Jimmy Savile. Later bleek dat Savile zich wel degelijk had vergrepen aan vele kinderen en dat de BBC daar kennelijk op de hoogte van was en hem daarbij weinig in de weg legde.