Groningse hiv-zaak derde keer voor rechter

Redactie

De Groningse hiv-zaak wordt donderdag voor de derde keer inhoudelijk behandeld. Deze keer buigt het gerechtshof in Arnhem zich over de zaak, nadat eerder de rechtbank in Groningen en het hof in Leeuwarden forse celstraffen aan de drie verdachten hadden uitgedeeld. Tenzij zich bijzonderheden voordoen wordt de zaak in één dag behandeld.

De affaire kwam aan het licht toen mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en besmet. Drie mannen worden ervan verdacht homoseksuele mannen te hebben misbruikt en met hiv-besmet bloed te hebben geïnjecteerd. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de 54-jarige Peter M. uit Scharmer vier jaar geleden tot negen jaar cel. Het OM had toen vijftien jaar cel geëist. De 39-jarige Hans J. uit Baarn kreeg vijf jaar cel. Een derde verdachte, Wim D., kreeg anderhalf jaar cel. De rechtbank oordeelde dat de besmetting in de meeste gevallen niet kon worden toegeschreven aan de verdachten.

Het hof in Leeuwarden oordeelde dat de besmettingen wel door de verdachten waren veroorzaakt en legde in januari 2010 in twee gevallen hogere straffen op. M. kreeg conform de eis van justitie twaalf jaar gevangenisstraf en J. negen jaar, twee jaar meer dan geëist. Wim D. kreeg acht maanden cel, terwijl vier jaar was geëist.

M. en J. gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof. In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rechtszaak over moet worden gedaan, omdat niet vaststaat dat de slachtoffers besmet zijn geraakt door de injecties.

Op de feesten hadden mannen onbeschermde seks met elkaar. In totaal zijn vier mannen geïnjecteerd met besmet bloed van een van de verdachten. Alle vier zijn ook besmet geraakt met hiv.

Het motief van de verdachten is nog altijd in nevelen gehuld. Hans J. heeft verklaard dat Peter M., die een 'voortrekkersrol' vervulde, een fascinatie voor hiv-besmetting had.