Rutte: Brussel enthousiast over regeerakkoord

Redactie

In Brussel is het regeerakkoord met daarin forse bezuinigingen met instemming ontvangen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Volgens Rutte heeft eurocommissaris Olli Rehn die is belast met begrotingsdiscipline 'zeer enthousiast' gereageerd op de plannen. Volgens de Europese Commissie hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA een 'indrukwekkend pakket' met 'stevige hervormingen' in elkaar gezet, zei de premier. "Het eerste assessment uit Brussel is positief".

CDA en D66 plaatsten vraagtekens bij de financiële degelijkheid van het pakket. Zo hebben de coalitiepartijen niet afgesproken dat zij gaan ingrijpen als de overheidsfinanciën onverhoopt uit het gareel lopen. In de gedoogcoalitie waren wel zulke afspraken gemaakt, wat uiteindelijk leidde tot de val van het eerste kabinet-Rutte omdat gedoogpartner Geert Wilders (PVV) niet akkoord ging met extra bezuinigingen.

Alexander Pechtold (D66) kon zich 'niet aan de indruk onttrekken' dat de samenwerking met de PvdA ertoe heeft geleid dat de financiële teugels wat worden gevierd. Voorafgaand aan de verkiezingen nam Diederik Samsom (PvdA) het nog niet zo nauw met de strenge Brusselse eisen, omdat dit schadelijk zou zijn voor de economie.

Rutte antwoordde dat dergelijke afspraken inderdaad niet zijn gemaakt, maar dat de begrotingseisen van Brussel nog wel steeds belangrijk zijn. Die norm bepaalt onder meer dat het begrotingstekort niet boven de drie procent mag uitkomen. Samen met het begrotingsbeleid geeft dit 'een heel scherp kompas om op te kunnen varen'.

De zorgen van Pechtold zijn daarom volgens de premier onterecht. "Pechtold zoekt iets wat er niet is", zei Rutte. "Het enige verschil tussen Dijsselbloem en De Jager is dat de heer Dijsselbloem een stuk dunner is." Bovendien zijn de coalitiepartijen gecommiteerd om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Het kabinet voert 'gewoon een strak begrotingsbeleid', aldus Rutte.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) vroeg of Rutte kon uitsluiten dat de komende kabinetsperiode extra moet worden gesneden. De premier antwoordde dat het besluit om zestien miljard te bezuinigen is gebaseerd op onafhankelijk advies van de zogeheten Studiegroep Begrotingsruimte. Daarmee verwacht het kabinet te voldoen aan alle begrotingseisen.