Dagbesteding blijft ook in 2014

Redactie

Ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook in 2014 dagbesteding krijgen. Het kabinet maakt binnen enkele maanden duidelijk hoe dat wordt geregeld. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd in het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Verschillende oppositiepartijen maken zich grote zorgen over de dagbesteding. In 2015 worden de gemeenten er verantwoordelijk voor, omdat die betere voorzieningen kunnen leveren. Gemeenten krijgen daarvoor 75 procent van het huidige budget.

Na volgend jaar verdwijnt echter al het recht op dagbesteding, waardoor onduidelijk is wat er in dat jaar gebeurt met mensen die dagopvang nodig hebben. "Je kunt maar beter zorgen dat je in 2014 niet gaat dementeren", zei SP-leider Emile Roemer.

Volgens Rutte verandert er niets voor mensen die al dagbesteding krijgen. Wat er in dat jaar gebeurt met 'nieuwe gevallen' is daarentegen nog niet te zeggen, omdat daarover nog afspraken moeten worden gemaakt met de gemeenten.

PvdA-leider Diederik Samsom stelde ook dat volgens het regeerakkoord voor iedereen die dagbesteding heeft, er in 2014 niets verandert. Daarna kan er wel iets veranderen, doordat de dagbesteding vanaf 2015 door de gemeenten wordt uitgevoerd. Met de gemeenten worden de komende maanden afspraken gemaakt om te zorgen dat zij al iets kunnen regelen voor nieuwe gevallen in 2014.

Op verzoek van Samsom zegde Rutte toe op papier te zetten hoe het precies zit. Volgens Samsom is dat nodig, omdat veel mensen ongerust zijn.

SGP-voorman Kees van der Staaij herinnerde Rutte aan zijn belofte de oppositie inspraak te geven bij de uitwerking van plannen. "Dit is een goed testmoment. Er is een breed gevoel dat hier iets niet goed gaat." Van der Staaij wil weten wie er in 2014 verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van dagbesteding.