Aanhoudingen voor zwendel met paardenpaspoorten

Redactie

De eigenaar van een slachthuis in Noord-Brabant en twee paardenhandelaren zijn de afgelopen dagen aangehouden op verdenking van fraude met paardenpaspoorten. Ze hebben de documenten vervalst om de dieren administratief geschikt te maken voor de slacht, vermoedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bij invallen bij een handelsbedrijf en een slachthuis in het zuiden van het land werden in augustus al een groot aantal valse paspoorten, valse stempels en bedrijfsadministratie in beslag genomen. De erkenning van het slachthuis werd toen geschorst.

In een paardenpaspoort staat de medische geschiedenis van het dier. Paarden die niet gezond zijn, mogen niet geslacht worden voor consumptie. Door de paspoorten te vervalsen kan dit echter alsnog gebeuren, waardoor paarden die eigenlijk bestemd zouden moeten zijn voor destructie toch nog geld opleveren.

De NVWA denkt dat het handelsbedrijf de paspoorten vervalste en het slachthuis ze gebruikte om paarden door de keuring te krijgen. De verdachten zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.