Doden bij aardbeving in Birma

anoniem_22072019025900

Het noorden van Birma is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8. Over het aantal slachtoffers en de omvang van de schade bestond uren na de beving nog steeds onduidelijkheid. Volgens officiële berichten kwamen zes mensen om het leven en raakten 64 gewond. Andere bronnen spraken van tegen de twaalf doden. Een brug stortte in en meerdere boeddhistische pagodes raakten beschadigd, melden lokale media.

De beving deed zich voor om 07.42 uur lokale tijd en het epicentrum lag bij de plaats Shwebo. In de dichtstbijzijnde stad Mandalay, 117 kilometer ten zuiden van het epicentrum, vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Ook is geen melding gedaan van grote schade. Mandalay is de op een na grootste stad van Birma. Uren later deed zich een naschok van 5,8 voor, maar nieuwe meldingen van schade slachtoffers bleven vooralsnog uit.

De grootste schade werd aangericht toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte; de brug was voor bijna tachtig procent af. Een lokale bestuurder in Sintku meldde zes doden en elf gewonden. Sommige slachtoffers werkten aan de brug, maar anderen werkten in een goudmijn, zei de bestuurder.

Twee doden zouden zijn gevallen toen twee kloosters in de plaats Kyaukmyaung instortten. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van ingestorte kloosters, pagodes en beelden. Schade aan de eeuwenoude boeddhistische tempels komt bij aardbevingen in Birma vaker voor, maar wordt door bijgelovigen als een slecht voorteken gezien. In het mijngebied Mogok kwam het tot aardverschuivingen. Doordat het om oude verlaten mijnen gaat, vielen daarbij geen slachtoffers.

Het is de tweede ramp in de omgeving van Shwebo binnen drie dagen. Vrijdag ontspoorden 128 kilometer ten noorden van de plaats drie tankwagons met benzine. Zeker 25 mensen kwamen om toen er brand ontstond.

De aardbeving werd tot in Bangkok gevoeld, de hoofdstad van het buurland Thailand. Over een week staat in Birma een bezoek gepland van Barack Obama, de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt.

Birma werd vanwege het militaire regime in internationale kringen lang als een paria gezien, maar maakt sinds enige tijd goede sier met democratische hervormingen. Die waren voor de regering van Obama eerder aanleiding om sancties die tegen het regime waren ingesteld te versoepelen.


Aardbeving in Birma (Foto: Novum)