Wallage: kabinet moet de boer op

anoniem_22072019025900

Het kabinet moet de komende maanden het land in om steun te vinden voor de plannen in het regeerakkoord. Als die steun er niet is, kan het nodig zijn de plannen bij te stellen, zei voormalig staatssecretaris en informateur in 2010 Jacques Wallage (PvdA) zondag in Buitenhof.

Het succes van een politicus wordt volgens hem niet meer bepaald aan de tekentafel. "Zelfs niet bij het tellen van de neuzen in de Tweede Kamer. Je moet zorgen dat je vakbonden, werkgevers, woningcorporaties en burgers overtuigt. En dat proces moet nog plaatsvinden."

Politici zijn volgens hem heel lang gewend geweest dat ze onder elkaar de fiches konden verdelen. "De kiezer bepaalde het volume van de fiches en dan kon je aan de gang. In de informatiesamenleving waar de iPad op de keukentafel ligt, moeten politieke structuren zich fundamenteel aanpassen."

Het nieuwe kabinet heeft volgens Wallage met een enorme schok gemerkt dat een coalitie in Den Haag nog geen coalitie in het land is. De stijl van opereren is volgens hem net zo belangrijk als het sluiten van politieke deals. "Er moet duidelijk worden gemaakt waarom dit allemaal moet."

Het is volgens hem een illusie dat een kabinet een regeerakkoord kan maken om vervolgens te zeggen dat het dat even gaat uitvoeren. "Je zit niet in een cockpit waar je aan een knopje draait waarmee je de hele samenleving een kant opstuurt."

De inkomensafhankelijke zorgpremie, waar het kabinet deze week op terugkwam, is volgens hem niet het enige pijnpunt. Zo noemde hij het uitkleden van de WW een 'dramatisch besluit' dat veel mensen treft die door de crisis werkloos worden.

Hij wees erop dat de vakbeweging al heeft aangekondigd hiertegen fel in verzet te gaan. "Daar komt het maatschappelijk debat nog wel tevoorschijn." Het is volgens hem een belangrijke vraag of het kabinet bereid is in de samenleving over zo'n plan te praten en te bekijken wat de alternatieven zijn. "Ik hoop niet dat de conclusie is dat een extra uitruiltje moet worden bedacht."